dijous, de març 15, 2007

Saber dir no

El donar als nostres fills tot el que demanen, no es estimar-los més, amb aquesta actitud estem comunicant que tot allò que desitgin ho tindran i això no és real, una vegada adults ho tindran molt difícil per aconseguir el que vulguin i hauran de lluitar molt. A més hauran d'assumir les negatives dels altres per tant hem de dir NO, però no de qualsevol manera, aquí donem algunes pautes:

Per dir NO, no hem de:
Ser agressius o agressives, no elevar el to de veu, no donar cops de porta, no utilitzar llenguatge malsonant, insults i mai faltar al respecte...
Bloquejar-nos, quedar-nos paralitzats i no fer res tampoc és el camí.
Donar-li al nen el que vol després d'haver dit NO una o més vegades.
Posar-nos nerviosos, si el nen ens veu dubtar, suar, quequejar... no donarà gaire credibilitat a la nostra negativa.

Per dir NO, hem de:
Dir-ho tranquil.lament i amb convicció, amb un to de veu autoritari, però sense cridar, sense ser agressiu ni insultar. Donar una petita explicació del motiu per al qual diem NO aprofitant per consolidar normes.
Exemple: "No et compraré un pastís perquè els pastissos els mengem els diumenges per postres o dies especials i avui no és diumenge ni cap dia especial".
El nen necessita normes i el "NO" consolida aquestes normes. Les normes no es qüestionen, són normes, com quan es juga a un joc de taula, tots assumim aquestes normes com a vàlides i les acceptem sense protestar.
També podem comunicar al nostre fill/a que entenem el que vol i els seus sentiments.
Exemple: " Ja sé que t'agraden molt els pastissos i que t'has enfadat perquè ara en voldries un, però com que avui no és diumenge, no comprarem pastís, si vols el pròxim diumenge podràs escollir el pastís que més t'agradi".
Quan el nen/a insisteix i plora no hem de perdre els nervis, la postura és repetir "NO" sense donar cap més explicació, dir-li que fins que no es calmi no escoltarem les seves demandes i marxar cap a casa el més aviat possible. A casa fer-lo seure fins que deixi de plorar i cridar i una vegada calmat explicar-li que estem enfadats amb ell/a pel seu comportament i fer-lo conscient de que la seva conducta no ha servit de res.
Si el nen o nena acceptra la negativa sense problemes li hem de dir que estem molt contents i fer-li un petó o donar-li mostres d'estimació "reforç social".
Per tant amb la negativa estem ensenyant al nostre fill/a que no tot el que volen ho poden aconseguir de seguida, que hi ha normes, que s'ha de negociar i moltes vegades és necessari un esforç i paciència per tenir allò que volem.

Servei de Salut Pública